A késztetés

Mi az, amit megeszel?

Tudod, hogy mit és miért eszel?

Egyik reggel arra ébredtem, hogy írnom kell, ki kell írnom magamból azt, ami régóta foglalkoztat, mindannyiunkat érint, lenne tanulsága is, amire támaszkodva a jövőt strukturáltabban lehetne elképzelni, tervezni. De nem csak tapasztalataim vannak, hanem kérdéseim is, mert szeretném jobban megismerni azokat a körülményeket, amelyek idáig vezettek, illetve átlátni azokat az összefüggéseket, amelyek jelenleg láthatatlanok számomra, de minden bizonnyal meghatározói az eseményeknek.

Elképzelésem szerint először írok majd egy-egy témáról, és várom, hogy azt elolvassátok és arra reagáljatok, elmondjátok saját véleményetek, tapasztalatotokat, és ha gondoljátok vitatkozzunk, hogy közös álláspontra juthassunk. Sajnos nem ismerek minden szakági területet teljes mélységében, de törekszem hűen és tárgyilagosan megfogalmazni észrevételeimet és gondosan elmélyedek majd azokban az észrevételekben, amelyekkel megtiszteltek, ha válaszoltok felvetéseimre.

Magamról néhány sor: tartósítóipari mérnökként végeztem, majd a KÉKI-ben kezdtem el dolgozni, ahonnan a gyakorlati élet csábítására egy év elteltével az akkori agrártárca irányítása alatt lévő AGROBER ernyője alatt működtetett Agráripari Korszerűsítési Program irodájában találtam magam. A tervezőintézet végelszámolása kényszerített társas vállalkozásba, amelyet a mai napig irányítok alapító társammal közösen, közel 27 éve. Ha kíváncsiak vagytok mi a tevékenyége a társaságomnak az alábbi linken tudtok tájékozódni: https://akpiroda.com/

Hogy miről szeretnék írni? Arról, hogy amit eszel, az miért kerül a tányérodra. Ennek számos tényezője van, ezt szeretném kifejteni és megvitatni a témakörök során. Lesznek általános, minden mezőgazdasági termékfeldolgozást érintő strukturális témakörök és szeretnék az elsődleges- és a másodlagos feldolgozási folyamatokkal termékpálya szinten foglalkozni, technológiai szintű kérdéseket felvetni. Tervezem továbbá riportok készítését is ágazati szereplőkkel: alapanyag termelőkkel, tenyésztőkkel, hizlalókkal, post harvest tevékenységet végzőkkel, feldolgozóipari vállalkozókkal, de megkeresek majd gépgyártókat és forgalmazókat is, technológiai-és építész tervezőket, valamint építőipari kivitelezőket. Nem szeretném kihagyni a kis- és nagykereskedőket sem, valamint az ágazati szabályozást előkészítő és a működést engedélyező, ellenőrző állami szereplőket sem. Nagy terület ez tudom, de eddig munkám során minden területet megpróbáltam részleteiben megismerni, hogy átfogó képet tudjak adni azoknak, akik pénzüket az élelmiszer előállítási folyamat bármely szakaszában szerették volna befektetési céllal elhelyezni.

A blog jellegéhez igazodva nem törekszem tanulmány mélységű írások közreadására, a hosszú gondolatsor csak az írója számára nyújt összefüggést és értelmet, ezzel nem terhelem a hétköznapok rövid perceit, amelyet eszmefuttatások elolvasására szánnátok. Bevezetésként sem írok többet, vágjunk bele!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.